Home » Behandeling en advies

Behandeling en advies 

Trimmen is de verzamelnaam van alle behandelingen die een vacht nodig zou kunnen hebben. Een goede vachtverzorging komt de gezondheid van uw hond zeker ten goede. Graag wil ik u een korte uitleg geven over de volgende behandelingen. Een uitgebreide uitleg kunt u uiteraard ontvangen in de salon, tijdens uw bezoek. Het kan ook voorkomen dat ik de behandelwijze zal moeten aanpassen in verband met ouderdom, artrose of een afwijkende behandelwijze van de vacht in het verleden. 
 
Tijdens elke behandeling zal de algemene hygiëne aan bod komen:
 
Nagels controleren en eventueel op de juiste lengte brengen.
Oren reinigen en overtollig haar uit de gehoorgang verwijderen.
 
Algehele inspectie van de huid, de vacht en de conditie.
Inspectie vlooien en parasieten.
 
Borstelen/kammen en ontklitten
Voor een goede verzorging van de vacht en doorbloeding van de huid is borstelen en kammen erg belangrijk. Als dit thuis niet goed lukt kunnen er klitten en verviltingen ontstaan.

Plukken
Een plukvacht bestaat uit twee lagen. De harde ruwharige bovenvacht en de onderwol. Bij plukken is het van belang dat de vacht plukrijp is.Dit kunt u zien als de bovenste laag makkelijk los laat. Meestal is een vacht om de 6 maanden plukrijp.Mocht u echter twijfelen, komt u gerust voor die tijd even langs. Het plukken van de bovenlaag doe ik volledig met de hand.Als dit niet gedaan wordt, kunnen er irritaties ontstaan. Mocht de vacht niet plukrijp zijn, dan zal de behandeling zeker uitgesteld worden. Ook is er nog een andere plukmethode. Dit heet strippen. Door deze methode bestaat de vacht uit twee ruwe lagen en de onderwol. Om de 3 · 4 maanden wordt de bovenste rijpe laag eraf geplukt. De vacht blijft zo altijd mooi in model.

Effileren/inkorten, knippen en scheren
Een langere vacht kan worden ingekort en uitgedund. Dit gebeurt met een effileerschaar. Dit is een schaar met allemaal kleine tandjes. Dit geeft een natuurlijk resultaat en een verzorgd uiterlijk. Dit gebeurt vaak bij de Spaniëls, Setters, Retrievers en soortgelijke vachten. Naast het effileren van deze vachten, wordt het dode haar waar mogelijk geplukt. Bij de knipbehandeling wordt de vacht ingekort en in model gebracht. Dit kan op twee manieren. Met een rechte schaar en met een effileerschaar. De rechte schaar heeft twee dichte bladen. Het haar wordt echt afgeknipt. De effileerschaar heeft tandjes. Het haar wordt ingekort en uitgedund. Dit gebeurt vaak bij Poedels, Maltezers, Shih Tzu's en soortgelijke vachten. Met de tondeuse kan de vacht goed worden ingekort. Voor een strak effect tegen de haargroei in, voor een natuurlijk effect met de haargroeirichting mee.

Ontwollen
Met een speciaal harkje wordt de vacht uitgewold. Dit gebeurt bij honden met een dubbele vacht, zoals de Duitse Herder, Berner Sennenhond en Golden Retriever.Vaak gaat het om loszittende onderwol in het voor- en najaar. Het ontwollen gebeurt om ze door de rui heen te helpen, aangezien ze dan veel wolharen kunnen verliezen. Als dit niet verwijderd wordt kunnen er huidirritaties ontstaan. Door langharige vachten van onderwol te ontwollen,voorkom je vaak klitvorming.

Wassen
Het wassen gebeurt met speciale hondenshampoo van zeer goede kwaliteit. Voor elke vachtsoort heb ik de juiste shampoo. Het wassen is niet bij elke behandeling noodzakelijk en zeker niet verplicht. Bij bepaalde vachten geeft dit zeker wel een mooier eindresultaat. Na het wassen zal de hond gedroogd worden.

Dagelijkse verzorging
Tussen de behandelingen door is het dagelijkse verzorging van de vacht zeker van belang. Graag adviseer ik u welke kam of borstel u kunt gebruiken en op welke manier. Bent u de trotse eigenaar van een pup, begin dan op tijd met kammen en borstelen. Dit werkt voor beiden in de toekomst plezierig. Ook zo nu en dan een bezoekje aan de salon is aan te raden. Zo wordt de salon al vroeg een vertrouwde omgeving. Ook zonder behandeling bent u welkom!